Muzeum Vysočiny Třebíč

Nový třebíčský betlém

V letošním roce si Muzeum Vysočiny Třebíč (MVT) připravilo pro návštěvníky v rámci tradiční Vánoční výstavy betlémů jednu novinku: „nový třebíčský betlém“ vytvořený samotnými návštěvníky výstavy. Ve výstavním sále bude připraveno dioráma betlémské krajiny, které však bude při zahájení výstavy téměř prázdné. Každý návštěvník, který přinese svou autorskou figurku (na zadní straně čitelně podepsanou vč. uvedení obce, kde žije), získá drobný dárek. Figurky by měly být namalovány libovolnou výtvarnou technikou na kartonu/tvrdém papíře, výška postav cca 5–15 cm (palmy a stromy vysoké max. 40 cm), podlepené špejlí/dřívkem se špičkou. Dřívko by mělo ve spodní části figurku přesahovat o cca 3–5 cm, aby se dala do betlému umístit. Kromě svaté Rodiny a anděla (kteří v betlému zastoupeni už budou), mohou návštěvníci vytvářet libovolné figurky (pastýře, darovníky, tříkrálový průvod, figurky zvířat, rostlin, stromů, palem…). Inspiraci lze hledat ve starých třebíčských betlémech, ale ani novým figurkám se meze nekladou. Někteří betlemáři hledali náměty pro své figurky např. u starých barokních mistrů… MVT si vyhrazuje možnost nevhodné figurky do betlému nezařadit. Věříme však, že díky našim návštěvníkům vytvoříme nový třebíčský betlém. Jak se betlém rozrůstá, budou moci návštěvníci pravidelně sledovat na webu a sociálních sítích MVT. Výstava, která v letošním roce ponese podtitul Betlémy nejen z Třebíče, bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 28. listopadu 2024 a bude ukončena v neděli 19. ledna 2025.

Kontaktní osoba: Tomáš Hartman, kurátor výstavy, e-mail: t.hartman@muzeumtr.cz, tel.: 568 441 078

Desatero nového betlému

1. Každý autor smí přinést pouze jednu figurku.
2. MVT si vyhrazuje právo nezařadit figurku do betlému v případě, že ji uzná za nevhodnou (např. z důvodu znázornění vulgárního, diskriminujícího apod. tématu atd.).
3. Každá figurka musí být na rubové straně čitelně podepsaná svým autorem, ideálně vč. uvedení obce, kde autor žije.
4. Figurka by měla být namalována na kartonu či tvrdém papíře. Výška postav by se měla pohybovat v rozmezí cca 5–15 cm (palmy a stromy vysoké max. 40 cm).
5. Figurku lze ztvárnit libovolnou výtvarnou technikou (ideálně malba, resp. kresba; pastelkami, vodovými, temperovými, anilinovými, olejovými či jinými barvami).
6. Figurky musí být podlepeny špejlí či dřívkem se špičkou. Dřívko by mělo ve spodní části figurku přesahovat o cca 3–5 cm.
7. Figurka anděla a Svaté Rodiny již v betlému obsažena je. Lze tedy vytvářet figurky pastýřů, darovníků, hudebníků, figurky tříkrálového průvodu, zvířat, rostlin, keřů, palem…
8. Tyto figurky se stávají majetkem Muzea Vysočiny Třebíč (MVT), resp. budou zařazeny do sbírkového fondu MVT.
9. Rozrůstající betlém budeme pravidelně zveřejňovat na webu muzea a sociálních sítích MVT.
10. Děkujeme, že s námi tvoříte nový betlém!