Muzeum Vysočiny Třebíč

Eva Macholánová - ani jedno zvíře nechybí

Výstava obrazů v galerii Tympanon

Slavnostní zahájení výstavy: 12. 9. v 17 hodin,
zahraje: Josef Klíč, koncertní mistr Národního divadla Brno, Motl family

Eva Macholánová (* 1966 v Třebíči) je architektka, malířka, kreslířka a ilustrátorka. Je dcerou architekta a designéra nábytku Josefa Macholána. Vystudovala Fakultu architektury Vysokého učení technického v Brně. Žije a pracuje v Sudicích – jako architektka navrhuje expozice a historizující interiéry, celoživotně se však věnuje také malování a kreslení. S manželem a syny pořádají během léta a podzimu v Sudicích poeticko-hudební večery.

V rodině byl vztah k umění všudypřítomný. Od raného věku chodila Eva Macholánová malovat do přírody se svým otcem, později pak se svým manželem a syny. Neustále má
u sebe skicák, do kterého tužkou či akvarelem zaznamenává krajinu kolem sebe. Její volná tvorba je však odlišná, odpoutaná od viděné reality. Zaznamenává spíše sny a představy, vlastní obraznost, kterou se snaží různými způsoby přenést do svého díla. Vychází z konvenčního tvaru daného objektu, ten však modifikuje rychlou expresivní malbou do stylizované podoby. Cílem není přiblížit se realitě, ale naopak právě oné obraznosti, kterou v sobě autorka nese. Její imaginace se v očích diváka může proměnit v esenci zcela jinou. Nepojmenováním obrazů prostor pro fantazii publika podporuje.

Příznačným motivem uměleckého ztvárnění Evy Macholánové jsou zvířata – nejčastěji koně, ale také například psi, medvědi, ptáci, … Někdy se objeví postava, hlavní roli často hraje krajina či určitý krajinný motiv – námět nejednou zcela opouští vazby na konkrétní zobrazení a stává se abstraktním barevným záznamem atmosféry.

Kontaktní osoba:

Veronika Zábršová, tel.: 568 441 078, mob.: 737 765 768, v.zabrsova@muzeumtr.cz