Muzeum Vysočiny Třebíč

Otto Stritzko známý i neznámý

Beseda ke knize a vernisáž

Úterý 17. září 2024 v 17 hodin

Muzeum Vysočiny Třebíč, zámecká kavárna

Mgr. Ivo Binder uvede výstavu obrazů Otty Stritzka ze sbírky Pavla Kryštofa Nováka, Marty Veselé Jirousové, Františky Jirousové, manželů Tomanových, manželů Balounových a Muzea Vysočiny Třebíč. Výstava obrazů potrvá do 20. října 2024.

Mgr. Pavel Kryštof Novák představí svou knihu Otto Stritzko známý i neznámý, kterou bude možné na akci zakoupit.

Otto Stritzko (1908 Jaroměřice nad Rokytnou – 1986 Stará Říše) byl český malíř, grafik a restaurátor. V Jaroměřicích nad Rokytnou žil do svých dvanácti let, poté se rodina odstěhovala do Moravských Budějovic. Osudovým pro něj bylo setkání se staroříšským vydavatelem Josefem Florianem (ještě před maturitou), jehož dceru Marii si později vzal za ženu. Studoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, ale z důvodu nesouladu se svým profesorem byl ze školy vyloučen: …, tak mě Benda vyhodil v pátém ročníku, protože jsem pilně maloval doma obraz a týden nebyl ve škole. On byl vzteklý.

Věnoval se ilustraci, výtvarné úpravě knih, spolupracoval s nakladatelstvím Melantrich, krátce byl výtvarným redaktorem nakladatelství Vyšehrad. V roce 1938 se oženil s Marií Florianovou, spolu se natrvalo odstěhovali do Staré Říše. V manželství se narodila dcera Juliana a syn Jakub. V roce 1940 Otto Stritzko převzal restaurátorský ateliér – více než 30 let se živil restaurováním nástěnných maleb, zejména na hradě Bítov.

Je autorem téměř šesti set obrazů, kreseb a grafických listů. Jeho volná tvorba je vystavěna originálním způsobem především prostřednictvím barvy, expresivnosti, humoru, snovosti a fantazie. Maluje motivy krajinné, městské, náboženské, přírodu, zátiší, portréty. Každý motiv – byť obyčejný, každodenní střípek života – svým malířským rukopisem převádí do svébytného fantaskního barevného světa. Jeho osobitost je však propsaná rovněž do dalších tvůrčích projevů, např. do jeho literárních textů.

 

Kontaktní osoba:

Veronika Zábršová, tel.: 568 441 078, mob.: 737 765 768, v.zabrsova@muzeumtr.cz